4 Tips om het backup proces van de iPhone te versnellen

June 22, 2010 • iPhone • Views: 2125

Leuk, even de nieuwe iPhone OS installeren dacht ik vandaag. Helaas ging dat minder snel dan gehoopt, want iTunes meldde dat nog niet al mijn gekochte applicaties van mijn iPhone naar iTunes waren overgebracht. Dat bevreemde mij enigszins, want ik dacht dat dit bij iedere backup gebeurde. Tot mijn verbazing ontdekte ik dat mijn iTunes reservekopie compleet achterliep. Het maken van een volledige backup kostte uren …… Gelukkig kan het sneller.

Google is op dit soort momenten echt mijn vriend. Met de juiste keywords is een oplossing snel gevonden. In dit geval vond ik op OS X Daily een blog post over het verkorten van de backup tijd en ook Apple Support bleek een waardevolle informatiebron.

1. Verwijder foto’s en video’s van je iPhone

De belangrijkste tip is het verwijderen van eventuele foto’s van de “Filmrol” die je op je iPhone hebt staan. Met name foto’s op de Filmrol vergen tijdens het maken van de backup heel veel tijd. Via iTunes kun je de foto’s aansluitend desgewenst weer terugzetten op je iPhone. Ze staan daarna in je foto-applicatie en niet meer in de Filmrol. Dit blijkt veel verschil te maken.

Verbeter reservekopie en herstelling door de inhoud van de Filmrol regelmatig te importeren en synchroniseer die inhoud opnieuw naar de iPhone. (Apple support)

Voor Mac gebruikers is dit proces eenvoudig uit te voeren met behulp van iPhoto. Als Windows 7 gebruiker zie ik de iPhone binnen “Mijn Computer” als aparte externe schijf. Via die weg kun je de media importeren en verwijderen. Ook voor Windows XP en Vista werkt het op vergelijkbare manier. Bezoek de support pagina van Apple voor een gedetaileerde uitleg per operating system.

Ook kun je overwegen om een applicatie te downloaden waarmee je de afbeeldingen op je iPhone kunt beheren.

Verwijder daarnaast vooral ook eventuele video’s die je toch niet meer gaat bekijken.

Probeer nu nogmaals een backup te maken. Vermoedelijk gaat het nu sneller, hoewel het nog steeds zomaar 45 minuten kan duren.

2. Neem afscheid van applicaties die je niet langer gebruikt

De kans is groot dat je in een opwelling van tijd tot tijd een applicatie installeert uit de App Store. Zelf ontdek ik regelmatig dat ik een App na de beginperiode vaak al niet meer gebruik. Het is dan raadzaam om deze te verwijderen, dat scheelt weer gegevensoverdracht bij het maken van de reservekopie.

3. Onderzoek het backupproces

Het vergt iets meer geduld en inspanning, maar het analyseren van het backupproces kan erg leerzaam zijn. Deze tip vond ik op de Aron / Philipp development blog. Door dit te doen ontdek je welke applicaties het grootst zijn en welke het meeste tijd verbruikt tijdens het backupproces.

Onder Vista en Windows 7 ga je naar deze directory: C:Users<username>AppDataRoamingApple ComputerMobileSyncBackup. Sorteer de hier aanwezige directories met namen als e6a508e78f0ad96ef8bedbd0a6ad8f7fa0a25bfe op tijd en onderzoek de meest recente. Sorteer deze backup directory op opslagdatum en ook op bestandsgrootte. Een applicatie heeft altijd twee bestanden binnen de backup, een informatiefile (.mdinfo) en een datafile (.mddata). Met een texteditor kun je de informatiefile openen. Zoek nu op “AppDomain” en vindt hierachter de applicatienaam.

Je weet nu welke applicatie je eventueel moet verwijderen. Vooral video-applicaties zullen hoog in dit lijstje staan.

4. Terug naar de fabrieksinstellingen

Mocht het bovenstaande niet echt geholpen hebben, dan valt te overwegen om via iTunes terug te gaan naar de fabrieksinstellingen. Het is dan natuurlijk wel van belang om toch eerst een volledige backup te maken, om verlies van waardevolle informatie te voorkomen. Na de reset naar de fabrieksinstellingen kun je de laatste backup herstellen en weer terugzetten op je nu weer schone iPhone.

Overigens heeft het installeren van iOS 4 hetzelfde effect. Dat resulteert ook in een schone installatie.

Tags: , , , , ,

 • Pingback: iPhone 3GS iOS4 jailbreaken en unlocken in 6 stappen | Mateusz.nl()

 • Dag Peter, ik heb jouw artikel gebruikt / gelinkt in mijn artikel over het jailbreaken en unlocken van iOS4. http://mateusz.nl/iphone-3gs-ios4-jailbreaken-en-unlocken-in-6-stappen

 • Bedankt voor de link! En wie weet ga ik je tip nog eens gebruiken …….

 • Dag Peter, ik heb jouw artikel gebruikt / gelinkt in mijn artikel over het jailbreaken en unlocken van iOS4. http://mateusz.nl/iphone-3gs-ios4-jailbreaken-e

 • Bedankt voor de link! En wie weet ga ik je tip nog eens gebruiken …….

 • Lourens

  wat een oplossing voor een iPhone probleem. Je kan ook eerst je telefoon volledig resetten en dan alles er weer opzetten. Sorry maar voor mij is dit probleem het einde voor mijn iPhone, zodra het abbo afloopt weg met dat ding. Wel eens een Andriod ge update? Gaat gewoon over the air en in 15 minuten gepiept. Alle settings worden automatisch terug gezet. Geen 70 euro per jaar voor mobile me.

  Voor mij geen iPhone meer. Leek zo leuk in het begin, maar update van de firmware duurt bij mij 10 uur!!! Oplossing van Apple: alle muziek er af alle foto’s, kom op wil geen dag bezig zijn om alles weer terug te zetten

 • Lourens

  wat een oplossing voor een iPhone probleem. Je kan ook eerst je telefoon volledig resetten en dan alles er weer opzetten. Sorry maar voor mij is dit probleem het einde voor mijn iPhone, zodra het abbo afloopt weg met dat ding. Wel eens een Andriod ge update? Gaat gewoon over the air en in 15 minuten gepiept. Alle settings worden automatisch terug gezet. Geen 70 euro per jaar voor mobile me. Voor mij geen iPhone meer. Leek zo leuk in het begin, maar update van de firmware duurt bij mij 10 uur!!! Oplossing van Apple: alle muziek er af alle foto's, kom op wil geen dag bezig zijn om alles weer terug te zetten

 • Lourens, bedankt voor je reactie. Persoonlijk vond ik het ook behoorlijk teleurstellend. Na het weghalen van de foto’s ging het bij mij overigens behoorlijk vlot (ongeveer een uur). Maar dat vind ik overigens nog steeds erg (te) lang. Overigens gebruik ik Mobile Me niet, dat heb ik anders opgelost, dus die kosten heb ik niet.

 • Lourens, bedankt voor je reactie. Persoonlijk vond ik het ook behoorlijk teleurstellend. Na het weghalen van de foto's ging het bij mij overigens behoorlijk vlot (ongeveer een uur). Maar dat vind ik overigens nog steeds erg (te) lang. Overigens gebruik ik Mobile Me niet, dat heb ik anders opgelost, dus die kosten heb ik niet.

 • Mystasia

  ik probeer al weken om mijn iphone 3gs te updaten maar iedere keer als ik een backup wil maken zegt hij dat dit niet mogelijk is. de laatste keer is hij meer dan 48 uur aan het ratelen geweest waarna alsnog de melding kwam dat backup niet mogelijk was. ik heb enorm veel foto’s op de fotorol staan maar wat ik ook doe mijn telefoon is niet te vinden als aparte externe schijf op onze laptop, de tel van mijn partner is wel gewoon zo te vinden als externe harde schijf (iphone 4). ik weet niet meer wat ik nog kan doen om mijn foto’s ervanaf te krijgen?

 • Hi Mystasia, dat is erg vervelend. Inderdaad is het essentieel om je foto’s er eerst af te halen, want met veel foto’s erop gaat het gewoonweg lang duren (en blijkbaar helemaal niet lukken). Als je met een Windows PC synchroniseert, dan zou er een foto import mogelijkheid automatisch op moeten starten. Kijk hier eens voor import opties afhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt: http://support.apple.com/kb/HT3603. Succes.

 • Renaren

  Ik heb mn Iphone ge-update. Nachtje ratelen en klaar dacht ik. Nu ben ik de hele filmrol kwijt. Kan de filmrol ook niet vinden op de laptop. Wie helpt?

 • Beste Renate, dat is erg vervelend ….. Maar toch heb ik goede hoop dat je de foto’s niet kwijt bent. Kijk a.u.b. in iTunes (als je iPhone aan je PC gekoppeld is) onder de foto tab even naar welke directory iTunes de foto’s wegschrijft. Ik hoop voor je dat ze daar staan.

 • Kaan_kaydo

  ik heb een ipod 4 en als ik hem synchroniseer dan loopt hij vast bij reservekopie maken

 • Vervelend …. Maar helaas kan dat meerdere redenen hebben. Zonder aanvullende informatie kan ik weinig doen. Kun je in iTunes zien hoe veel data, muziek, apps etc er op je iPod staan?