Marktoptimisme: groeien mag weer

by | Apr 15, 2010 | Business Experiences

2009 is een jaar om snel te vergeten. Het was geen best jaar was. Ook Goyello heeft behoorlijk last gehad van de markt, daar hebben we nooit een geheim van gemaakt. Het meest trieste gevolg was nog dat we hierdoor van een aantal fijne collega’s afscheid moesten nemen. Gelukkig merkten we na de zomer al enig herstel en dit lijkt zich voort te zetten. We zijn inmiddels al weer op zoek naar nieuwe collega’s. Ook bij (potentiële) klanten bemerken we vergelijkbare geluiden: groeien mag weer!Het was hard werken vorig jaar. En op zich ben ik daar helemaal niet vies van. Het is echter leuker om hard te werken als je iets moois ziet ontstaan, als je iets ziet groeien. Die groei ontbrak in 2009. Het was een kwestie van overleven. Tijdens onze kerstmeeting heb ik onze collega’s hartelijk bedankt voor het feit dat we er met elkaar voor hebben gezorgd dat we 2009 overleefd hebben.

Maar nu is het weer lente. De lange koude winter is voorbij. De vogeltjes fluiten. En bedrijven lijken dit gevoel over te nemen. Bij Goyello moeten we momenteel steeds vaker “nee” verkopen. Op zich iets waar ik echt een hekel aan heb, maar het lijkt nu even verstandiger. Vorige week waarschuwde de Nederlandse bank nog dat het herstel fragiel is. We moeten dus alert blijven.

Gelukkig zien we steeds meer bedrijven die weer nieuwe investeringen opstarten. Door de recente personeelsreducties ontbreekt het vaak aan voldoende (betaalbare) resources om het werk uiteindelijk uit te voeren. En wat doe je dan? Werven? Freelancers inhuren? Uitbesteden?

Als leverancier van software ontwikkelcapaciteit merken wij dat uitbesteden steeds meer een optie is binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Vooral onder het MKB zien wij een snel stijgende vraag. En waarom ook niet? Het is een mooie manier om in deze onzekere tijden snel de capaciteit uit te breiden, zonder al te veel risico te nemen.

Door de toenemende vraag beginnen ook wij weer stiekem te denken aan groei. De eerste nieuwe mensen hebben we al aangenomen en zij zijn al volledig productief. Maar omdat het goed oppassen blijft groeien we voorzichtig. In 2009 zijn we ons opportunisme van voorheen een beetje kwijtgeraakt. Of wellicht zijn we onze naïviteit verloren.

Persoonlijk vind ik dat een belangrijk winstpunt van 2009. We zijn met elkaar weer even met ons neus op de feiten gedrukt. In moeilijke tijden ervaar je weer wat echt essentieel is. Als je 2009 overleefd hebt, dan heb je ook een heleboel geleerd.

Met gepast optimisme kijken we dan ook uit naar de komende maanden. Wij zijn er klaar voor! Dus als je op zoek bent naar een software oplossing of programmeurs/ontwikkelaars voor een voorzichtige uitbreiding van de eigen ontwikkelcapaciteit, neem dan gerust even contact met mij op!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Follow Me

Recent Posts

Combating poverty through increasing supply chain transparency

Combating poverty through increasing supply chain transparency

It’s a real pleasure to share with you what has recently become a new chapter in my life. After finishing my previous journey, I decided to take a longer break to think about the next phase of my life. I concluded that I want to make a positive impact in this world....

30.000 km motorcycle journey to save soil

30.000 km motorcycle journey to save soil

Do you realise how valuable the soil around us is or how valuable it could be? This treasure beneath our feet hosts a quarter of the planets biodiversity and provides about 95 per cent of our food (UN News). Unfortunately, the highly fertile and unmissable topsoil has...

The wealthy get wealthier and cause most of the polution

The wealthy get wealthier and cause most of the polution

The wealth of the world’s 10 richest men has doubled since the corona pandemic began, while over 160 million people are projected to have been pushed into poverty. Besides, 252 men have more wealth than all 1 billion women and girls in Africa and Latin America and the...

You may also like

Share This