Via welke sociale netwerken bereik jij jouw doelgroep?

door | jul 21, 2010 | Business

Je kunt tegenwoordig kiezen uit een breed scala aan communicatiewegen om je doelgroep te bereiken. Maar sta je er eigenlijk wel bij stil wat de beste weg is? Sociale media is een compleet nieuwe set aan mogelijkheden die te pas en te onpas worden ingezet. Investeren in wegen heeft pas zin als je weet dat je via die weg ook echt iemand gaat bereiken.

Bedenk eerst een strategie

Eerder schreef ik al over het belang van social media strategie. Het belangrijkste hierbij is nog wel om vast te stellen WIE je eigenlijk wenst te bereiken. Als je dat eenmaal weet kun je na gaan denken over WAAROM je wat met deze mensen wilt en WAT je met hen wilt bereiken.

Pas als WIE, WAAROM en WAT duidelijk zijn komen de wegen aan bod. De wegen zijn in dit geval de diverse technologische oplossingen.

Zoek dan uit welke weg je moet bewandelen

De schrijvers van groundswell, een geweldig boek over “het winnen in een wereld die verandert door sociale technologiën”, hebben op basis van hun onderzoeksgegevens een tool samengesteld die een indicatie geeft van de sociale activiteit van jouw doelgroep. Vanzelfsprekend was ik erg benieuwd naar hun bevindingen en heb de tool geprobeerd. Ik zou namelijk graag willen weten waar ik mijn (potentiële) zakenrelaties (35-44 jaar) online kan ontmoeten om met hen over het vak van gedachten te wisselen.

Voorlopig moet ik blijven zenden

Ik constateer dat het merendeel vooral “leest en luistert”, via blogs, forums, podcasts etc. Een groot deel heeft ook wel een profiel op een sociaal netwerk (veelal LinkedIn, maar dat blijkt helaas niet uit deze data) en volgt ook wat daar gebeurd. Voorlopig zal ik dus moeten blijven zenden via mijn blog en sociale media (LinkedIn) om hen te bereiken is een eerste basale conclusie. Al te veel interactie moet ik daarbij niet veronderstellen. Bewijs jij het tegendeel?

De tool kun je hieronder zelf ook proberen. Doe er je voordeel me.

[iframe: src=”http://www.forrester.com/groundswell/b2c_profile_tool/b2c” height=”360″ frameborder=”0″ width=”510″ scrolling=”no” marginwidth=”0″ marginheight=”0″]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Follow Me

Recent Posts

Goyello naar STAR

Op 2 oktober heeft Goyello een nieuwe belangrijke mijlpaal bereikt. We hebben ons nieuwe kantoor in Gdansk, Polen, geopend. Dankzij de vele ideeën van onze collega's, is het een prachtige plek geworden om te werken en elkaar te ontmoeten. Wil je het met eigen ogen...

Innovatie komt altijd onverwacht

Innovatie komt altijd onverwacht

Verandering is nooit goedkoop of makkelijk, zegt Ronald Binkofski, General Manager, CEE Multicountry CIS. Serviceproviders als Microsoft en Goyello moeten hun partners helpen bij dit proces, zelfs als dat betekent dat je ze ervan moet overtuigen dat het echt de moeite...

Outlook 2016 voor Mac loopt vast en andere issues

Outlook 2016 voor Mac loopt vast en andere issues

Vorige week werd enigszins onverwacht bekendgemaakt dat een preview van Office 2016 voor Mac beschikbaar was. Ik wist wel dat het er aan zat te komen, maar al zo snel .... Nee. En hoewel het dan nog maar een "preview" is, besloot ik toch maar om deze te installeren....

Retailer moet denken aan bricks, clicks, ticks, flicks en smicks

Retailer moet denken aan bricks, clicks, ticks, flicks en smicks

De consument kijkt en koopt steeds vaker online en doet dat ook nog eens onderweg (mobiel) en 24 uur per dag, 7 dagen per week. Om hier goed op in te spelen is één verkoopkanaal niet meer voldoende. Een webwinkel openen lijkt dan een logische stap, maar een webwinkel...

You may also like

Share This