Welke handreiking krijgt de zakelijke dienstverlener van het nieuwe kabinet?

door | okt 29, 2010 | Business

Er leek sprake van opluchting woensdagnacht na het verdedigen van het regeer- en gedoogakkoord tijdens de regeringsverklaring. Premier Rutte gaf aan nu eindelijk aan de slag te kunnen. De komende tijd zullen we gaan ervaren wat dit inhoud. Persoonlijk ben ik erg benieuwd wat de zakelijke dienstverlener van het nieuwe beleid merkt. Rutte heeft de hand al uitgereikt aan de Nederlandse samenleving in het algemeen en de oppositie in het bijzonder. Welke handreiking kan de zakelijke dienstverlener verwachten?

De veilige haven in tijden van crisis

Het is bekend dat in tijden van crisis de overheid een veilige haven is. Veel organisaties proberen om die reden veel voor de (rijks)overheid te werken. De commerciële sector vangt de eerste klappen op. Als de markt zich herstelt, zie je het omgekeerde gebeuren. De overheid moet dan de broekriem aanhalen. En dit kabinet moet dat extreem hard doen. Ondertussen ben ik erg benieuwd wat dit gaat betekenen voor de zakelijke dienstverlener. De eerste klappen zijn namelijk al gevallen.

Van diverse partijen weet ik dat hun overheidsopdrachtenstroom opdroogt. Vanaf het moment dat het vorige kabinet demissionair werd, stond de trein immers al een beetje stil. Alle grotere vragen zijn uitgesteld. Er is in deze fase minder vraag naar consultants en andere zakelijke dienstverleners. En ik vermoed dat deze teneur zich nog even doorzet.

Wat kan de zakelijke dienstverlener verwachten?

Kunnen we deze kabinetsperiode grote innovaties verwachten? Kostenbesparing is het credo en het inhuren van externe partijen lijkt daar haaks op te staan. Die externe partijen zijn vaak wel nodig om innovaties te realiseren. Aan de andere kant is het goed mogelijk om m.b.v. een mooi innovatief project kosten te besparen. Helaas leeft het gevoel dat er te veel geld wordt “weggegooid” aan minder succesvolle projecten. En ik heb met eigen ogen gezien dat dit inderdaad iets te vaak het geval is. Ik hoop (en verwacht) dat dit in de komende tijd zal veranderen. Of eigenlijk moet het gewoon veranderen. De overheid heeft de plicht het duur verdiende belastinggeld goed te besteden.

Is de overheidsmarkt interessant?

Zelf vragen wij  ons (bij Goyello) regelmatig af of we de (rijks)overheidsmarkt zullen betreden. We werken nu uitsluitend samen met ondernemers en entrepreneurs en dat bevalt erg goed. Aan de andere kant komen er allerlei mooie overheidsprojecten langs die nu volgens mij veel te veel kosten. Dat moet slimmer en goedkoper kunnen. Het is voor een relatief jonge organisatie echter vrijwel onmogelijk om er tussen te komen. Aanbestedingstrajecten vind ik een belemmering. Ze kosten veel te veel tijd en energie. In diezelfde tijd moeten we ook ons bedrijf nog gewoon draaiend houden. We hebben het een paar keer geprobeerd, maar iedere keer zijn het (in mijn ogen) administratieve futiliteiten en schijnzekerheden waarom de deal dan toch weer naar de bekende partijen gaat.

De huidige situatie biedt mogelijk ook kansen. Kosten worden nu een nog belangrijker criterium. Ik vermoed dat de overheid zeker interesse zal hebben in slimme, duurzame en efficiënte oplossingen. Daar ligt voor de zakelijke dienstverlener dus een kans. En ik hoop dat de overheid de durf heeft om met nieuwe, kleinere partijen het experiment aan te gaan. Dit kan leiden tot opschudding van de gevestigde dienstverlenende bureaus. Wel moeten we hier wat meer Europees voor denken i.p.v. het huidige protectionisme te handhaven o.a. door het gebruik van de Nederlandse taal op te nemen in de aanbesteding criteria.

Dat is de handreiking waarop ik hoop!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Follow Me

Recent Posts

Goyello naar STAR

Op 2 oktober heeft Goyello een nieuwe belangrijke mijlpaal bereikt. We hebben ons nieuwe kantoor in Gdansk, Polen, geopend. Dankzij de vele ideeën van onze collega's, is het een prachtige plek geworden om te werken en elkaar te ontmoeten. Wil je het met eigen ogen...

Innovatie komt altijd onverwacht

Innovatie komt altijd onverwacht

Verandering is nooit goedkoop of makkelijk, zegt Ronald Binkofski, General Manager, CEE Multicountry CIS. Serviceproviders als Microsoft en Goyello moeten hun partners helpen bij dit proces, zelfs als dat betekent dat je ze ervan moet overtuigen dat het echt de moeite...

Outlook 2016 voor Mac loopt vast en andere issues

Outlook 2016 voor Mac loopt vast en andere issues

Vorige week werd enigszins onverwacht bekendgemaakt dat een preview van Office 2016 voor Mac beschikbaar was. Ik wist wel dat het er aan zat te komen, maar al zo snel .... Nee. En hoewel het dan nog maar een "preview" is, besloot ik toch maar om deze te installeren....

Retailer moet denken aan bricks, clicks, ticks, flicks en smicks

Retailer moet denken aan bricks, clicks, ticks, flicks en smicks

De consument kijkt en koopt steeds vaker online en doet dat ook nog eens onderweg (mobiel) en 24 uur per dag, 7 dagen per week. Om hier goed op in te spelen is één verkoopkanaal niet meer voldoende. Een webwinkel openen lijkt dan een logische stap, maar een webwinkel...

You may also like

Share This