Polen veelbelovend outsourcing land maar niet langer low-cost

Donderdag en vrijdag vond in Gdansk het Polish Investforum 2010 plaats. Twee dagen lang gingen vertegenwoordigers van overheid en universiteiten in debat met buitenlandse investeerders. Onderwerp van gesprek was de potentie van Polen voor buitenlandse investeerders. Het doel van het Investforum is om het economisch gezonde imago van Polen te promoten richting buitenlandse investeerders. De vraag is echter of dat tijdens deze dagen echt is gelukt.

Polish-Investforum-2010-Gdansk

Had ik te hoge verwachtingen?

Weken geleden werd ik benaderd om deel te nemen aan één van de debatten tijdens het Forum: “Advantages and disadvantages of low-cost locations”. Eerlijk gezegd had ik erg veel zin in dit debat. Het onderwerp kan altijd wel de nodige discussie opleveren. Ook de agenda van het Forum was op het eerste oog aantrekkelijk, sprekers op goed niveau. Daarnaast ben ik altijd wel in voor wat Polen promotie. Ik ben namelijk gewoon gek op dit land.

Discussion about the Position of Poland in Europe

Jammer maar helaas, ik ben ongelooflijk teleurgesteld over het resultaat van het Forum. Zoals gebruikelijk maakte men dezelfde fout. Het hele event was in het Pools en de aftrap werd geleverd door oersaaie grijze mannen die vooral hun land, provincie of stad stonden te promoten met loze beloftes. Om de buitenlandse investeerder aan te spreken zou je toch gewoon het fatsoen op moeten brengen om alles in het Engels te doen. Nu werd opnieuw getoond hoe gesloten en traditioneel Polen eigenlijk nog steeds is. Totaal niet vernieuwend.

Het kon echter nog erger. Voor het debat: “The perception of Poland in the world and the foreign investment inflows” was geen enkele buitenlander met een mening over Polen uitgenodigd. En nog stuitender was dat één van de panelleden gewoon toegaf niet te weten hoe men in het buitenland over Polen denkt. Had het dan gewoon aan de zaal gevraagd! Maar ja, voor het “plenaire” gedeelte was discussie vanuit de zaal niet toegestaan. Vermoedelijk om onder andere de staatssecretaris voor Economie te beschermen.

Polen is niet langer een emerging market

Dr. Nicholas Spiro about economic divergence in EuropeDr. Nicholas Spiro bracht eindelijk wat leven in de zaal. Helaas had hij niet alleen positief nieuws. Hij uitte behoorlijke zorgen over de huidige economische divergentie in Europa. De verschillen tussen “advanced” (het Westen) en “emerging” economiën zijn de afgelopen jaren significant toegenomen (in het nadeel van het Westen). Een van zijn conclusies was dat Polen minder last heeft gehad van de recente crisis omdat Polen maar beperkt afhankelijk was van vermogen van Westerse banken. Daarnaast voert Polen al jaren een solide financieel en fiscaal beleid. Ook heeft Polen de afgelopen jaren nooit een ongelooflijke groei doorgemaakt als andere “emerging” economieën, die mogelijk tot ongebreideld investeren en consumeren zou hebben geleid.

In de komende jaren kan Polen rekenen op een forse investering vanuit zowel de EU als buitenlandse investeerders. Als Polen deze investeringen verstandig weet te benutten leidt dit volgens Spiro tot een mooie, gezonde en stabiele economische groei van zo’n 3,5 – 4% per jaar, zoals ook het IMF voorspelt. Toch uitte hij een lichte zorg voor mogelijke oververhitting mocht Polen deze groei niet langer nuchter en beheerst doorstaan.

Vanwege de stabiele groei en het financiële beleid noemt Spiro Polen eigenlijk geen “emerging” economie meer. De Poolse economie is in toenemende mate een volwassen economie aan het worden die voldoet aan Westerse maatstaven.

Kwalitatieve arbeidskrachten belangrijker dan lage kosten

Zelf nam ik dus deel aan de discussie over “Advantages and disadvantages of low-coast locations”. Gezamenlijk concludeerden we dat je Polen niet langer “low-cost” kunt noemen. Als kosten het meest cruciaal zijn voor de beslissing voor outsourcing of de vestiging van een bedrijf, dan zijn landen als Oekraïne, Roemenië en Bulgarije voordeligere bestemmingen.

Panel discussion Advantages and disadvantages of low-cost locations

De aanwezige bedrijven hebben vooral voor Polen gekozen omdat het meer Westers is. Polen fungeert daarnaast als brug tussen West en Oost. Daarnaast is Polen een stabiele en voorspelbare economie en het politieke klimaat is sterk verbeterd. Ook het feit dat Polen lid is van de Europese Unie vinden velen een groot voordeel. Ook is de fysieke bereikbaarheid van Polen vele malen beter dan die van de andere landen. Kostentechnisch is Polen vergeleken met West-Europa nog steeds wel een voordeliger land.

Voor alle betrokkenen is de beschikbaarheid van gekwalificeerde arbeidskrachten echter één van de belangrijkste redenen om voor Polen te kiezen en er ook te blijven.

Polen is een prima bestemming

Even los van de reclame praatjes, konden we dus ook neutraal vaststellen dat Polen een erg aantrekkelijk land is en voorlopig nog wel blijft voor zowel outsourcing als het vestigen van een bedrijfslocatie. De economische toekomst ziet er goed uit en ook het land zelf is een groeimarkt die kansen zal gaan bieden. Maar het is de organisatoren van het Forum maar beperkt gelukt om deze conclusie over te brengen op de bezoekers vrees ik.

Overigens presenteert Tholons op 11 november a.s. hun “Top100 Outsourcing Cities Ranking and Report”. Ik ben erg benieuwd welke Poolse steden hierin voorkomen. Als je ook nieuwsgierig bent registreer hier dan voor hun gratis webinar.

Alle forum foto’s: Copyright PetersOpinion.com

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer