Gen Y wil Agile maar kan Gen X dat wel aan?

Agile is hot, waterval is uit. Althans, als je alle vakliteratuur moet geloven. Hoe Agile ben jij? Ontwikkel je nog steeds op de traditionele watervalmethode, dus streef je er naar om alles vooraf te specificeren? Of ben je er inmiddels ook van overtuigd dat een 100% specificatie opstellen niet kan, danwel onbetaalbaar is, en ontwikkel je itteratief? Vandaag las ik een treffend artikel, waarin de auteur stelt dat “Agile tegemoet komt aan behoefte jongste IT’ers”. Alleen dat is al een reden om Agile te overwegen, want we hebben in Nederland al zo weinig software-ontwikkelaars die graag ontwikkelaar blijven. Is Agile de heilige graal en lukt het de Gen X (project) managers om hierin mee te gaan?

Agile past bij de huidige organisatiebehoefte

Meer dan ooit hebben organisaties na de economische crisis behoefte aan flexibiliteit en snelheid bij het ontwikkelen van (nieuwe) IT-toepassingen. Ook zie je dat bedrijven in toenemende mate even snel een idee willen uitproberen voordat men er daadwerkelijk mee aan de slag wil en significant gaat investeren.

Een Agile wijze van werken past hier in principe prima bij.

De reguliere aanpak, ook wel de watervalmethode genoemd, probeert vooraf de volledige eisen en wensen in detail te specificeren. Uit eigen ervaring weet ik dat dit vaak moeizame, langdurige en kostbare trajecten zijn.

Tijdens de uitvoering, of erger bij de oplevering, blijkt helaas vaak dat men toch iets anders wilde of bedoelde dan wat op papier stond.

Bij een Agile aanpak streef je naar een functionele definitie op hoofdlijnen. De voornaamste functionele componenten worden benoemd en van prioriteiten voorzien. De hoge prioriteit functionele componenten worden in meer detail uitgewerkt en in een eerste release al binnen een paar weken opgeleverd.

Stap voor stap ontstaat de applicatie, waarbij iedereen globaal hetzelfde einddoel in beeld heeft. We weten dat we met z’n allen naar Rome willen, maar we weten nog niet precies hoe, volgens welke route en wat we daar exact gaan doen. De reis vullen we stukje bij beetje in.

Agile werken past goed bij de huidige generatie

Volgens de auteur van het eerder genoemde artikel past Agile werken dus goed bij de huidige generatie IT’ers, de Gen Y generatie. Het zou voorzien in hun behoefte naar flexibiliteit, teamwork en gevoel voor verantwoordelijkheid. Het zou resulteren in meer plezier, een hogere productiviteit en meer waarde voor de business.

Persoonlijk ben ik het daar zeker mee eens. Een succesvolle implementatie van Agile werken heeft dit zeker als resultaat.

Agile werken brengt ook onzekerheden

Maar de weg richting Agile werken is toch minder makkelijk. Agile werken vergt een ongelooflijke teamverantwoordelijkheid. Afspraak is echt afspraak. De deadline is heilig. Verstoppen kan niet, alles is transparant.

Daar kan zeker niet iedere IT’er in het begin mee overweg. Angst om ergens op te worden afgerekend kan de boventoon gaan voeren.

Aan de andere kant is het ook voor de opdrachtgever en het management een behoorlijke verandering. Directief leiderschap past hier niet. Even snel een wijziging doorvoeren mag niet. Het ontwikkelteam dient met rust gelaten te worden.

Menigeen zal ook het gevoel hebben dat een project veel minder voorspelbaar wordt. In het geval van een Agile project is het namelijk veel moeilijker en zelfs onwenselijk om een vast bedrag en een vaste opleverdatum af te spreken, zoals we bij de watervalaanpak wel gewend zijn. Overigens is een gelimiteerd budget wel af te spreken, alleen weet je nog niet precies wat je er voor krijgt.

Maar ja, hoe vaak wordt een watervalproject echt op tijd en binnen budget opgeleverd? En heb je dan ook precies alles zoals gedacht?

Kan Gen X deze omslag wel aan?

Voor IT’ers van de Gen Y generatie is Agile werken niet per sé eenvoudig, maar met goede begeleiding lukt dit meestal wel. Wel dient de organisatiecultuur en –structuur het volledig te ondersteunen. Het Agile team dient het volste vertrouwen te krijgen, anders gaat het niet werken.

En daar ligt wellicht de belangrijkste uitdaging. De Gen X generatie zal significant moeten veranderen om deze manier van werken mogelijk te maken. En geloof me, het kost heel veel overtuigingskracht om hen zo ver te krijgen. Vooraf moet er immers voor hen toch vooral zo veel mogelijk op papier staan.

In de praktijk is een groot deel van dit papierwerk echt weggegooid geld en verspilling van waardevolle tijd. Voeg dat geld gewoon als risicodekking toe aan het budget van een Agile project en verwonder je over het resultaat.

Gun Gen Y het vertrouwen en de toekomst en profiteer mee van de lol en het resultaat!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer