Social media strategie: bezint eer ge begint!

by | Mar 16, 2010 | Business Insights, Community and Networking | 0 comments

The four-step approach to groundswell

Terwijl ik me gisteren en vandaag voorbereidde op mijn college aan de Universiteit van Gdansk kwam ik een inmiddels al behoorlijk gedateerde blog post tegen: The POST Method: A systematic approach to social strategy. Ik had dus al snel de neiging om door te klikken, maar ik werd geboeid. De eenvoud van het artikel trok me. De ongelooflijke eenvoud waarmee we feitelijk naar het gebruik van sociale media (zouden) moeten kijken. Te snel kiezen we over het algemeen voor technische oplossingen, niet wetend wat we er eigenlijk mee willen bereiken.

Na het lezen van dit artikel moest ik zelf bekennen dat ik soms ook gewoonweg (te?) opportunistisch op een nieuwe technologie spring. Deze uitprobeer, om vervolgens te constateren of deze wel of niet bruikbaar is. En deels is dit wellicht ook helemaal geen slechte methode. Zonder avonturiers zou er immers niets nieuws worden ontdekt. Maar de eenvoud van hun aanpak is verrassend en verraste ook de bedenkers enige jaren terug.

In any other business endeavor we start by figuring out what we want to accomplish. Social technologies are not magic. They accomplish things, too. It’s time to stop doing social because it’s cool. It’s time to start doing it because it’s effective. (Josh Bernoff of Forrester)

Bovenstaande quote van één van de bedenkers, Josh Bernoff, vast het echter erg goed samen. De hype ten aanzien van sociale media is zo langzaam aan wel voorbij. Het is gewoonweg tijd om ze effectief te benutten. En dat vraagt om een plan. Dat je niet meer om sociale media heen kan schreef ik recent al.

De aanpak is verrassend simpel:

  1. P – People: Zonder publiek heeft het geen zin om met enige sociale media inspanning te beginnen. En welk medium je moet gebruiken is ook afhankelijk van je doelgroep. Studenten bereik je vooral via social network. Maar als je zakenreizigers wilt bereiken zul je je wellicht meer moeten richten op websites met beoordelingen.
  2. O – Objectives, doelstellingen: Waarom ga je het eigenlijk doen? Wil je luisteren naar klanten, of juist met hen in gesprek? Ga je juist informatie verzenden of je klant helpen? Streef je naar online samenwerking?
  3. S – Strategie: In dit geval houdt strategie in vast te stellen wat er anders zal zijn als de implementatie van de social media strategie is geslaagd. Wil je dan een intensere, twee-weg relatie met je beste klanten? Of moeten mensen juist meer praten over jouw producten? Beschik je dan over een vast kern gebruikers die je van hun mening voorzien? Stel jezelf het eindpunt voor!
  4. T – Technologie: De technologie die je gaat benutten dient afgestemd te zijn op het bovenstaande. Wanneer je weet wie je wilt benaderen, wat je met hen wilt doen en wat het moet opleveren, dan kun je het beste bepalen welke technologiemix het meest effectief kan zijn. In een eerder artikel toonde ik al een social media matrix die hierbij kan helpen.

Als je er even bij stil staat is het dus allemaal helemaal zo moeilijk nog niet! Nu alleen nog maar even doen.

Reblog this post [with Zemanta]

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts:

Share This

Share this post with your friends!