Een recent door Manpower Polen uitgevoerd onderzoek toont aan dat 60% van de Poolse bedrijven niet de noodzaak voelen om sociale media te gebruiken (link naar Pools document). Ik ben er van overtuigd dat deze cijfers niet alleen van toepassing zijn op Polen, maar op het merendeel van Europa. Zo blijkt uit ander onderzoek dat slechts de helft van de marketeers in de US er gebruik van maakt en in Europa zelfs nog maar zo’n 34%. Maar volgens mij is het wel of niet gebruiken van sociale netwerken niet langer een vraag.
Domweg omdat anderen via sociale netwerken iets over je merknaam kunnen roepen, zul je sociale netwerken minimaal moeten gaan monitoren. Een merknaam kan danig worden aangetast als je niet tijdig reageert op (met name) negatieve aandacht. I ga hier echt niet beweren dat iedereen nu massaal sociale netwerken moet gaan omarmen. Wellicht beter van niet, want dan wordt het weer moeilijker om uniek te zijn. Daarnaast zal het voor diverse organisaties en bedrijven ook gewoon (nu nog even) een brug te ver zijn. Maar hoe dan ook moet iedereen zich er van bewust zijn dat (potentiële) klanten / consumenten hun mening online delen en dat zij online op zoek gaan naar advies. En daar vormen zij zich dus ook een mening over jouw bedrijf en producten. Te laat geconstateerde negatieve publiciteit kan tot enorme imagoschade leiden.
Dominos Pizza was zich niet, of in ieder geval onvoldoende, bewust van de impact van sociale netwerken. Enige tijd geleden plaatsten enkele van hun medewerkers zelfgemaakte video’s op YouTube. Hierop was te zien op wat voor onsmakelijke wijze zij het eten aan het voorbereiden waren. In een recordtempo had een miljoen mensen dit gezien. Nevillehobson.com laat chronologisch zien hoe snel het slechte nieuws zich verspreidde. Via Twitter werd het feit door velen gemeld.
Maar niet eens de video zorgde voor de grootste schade. Het was vooral het gebrek aan formele reactie en het aangaan van de communicatie met de consument die de meeste imago schade berokkende.
Maar wees eens eerlijk. Zou jij een dergelijk voorval opmerken? Zou je op tijd weten te reageren? En weet je hoe?
Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om een groot deel van het Internet en de sociale netwerken te monitoren. Er zijn diverse tools die je dit werk uit kunt laten voeren. Een goed voorbeeld is Google Alerts; zodra Google een bepaalde opgegeven “zoekterm” vindt ontvang je een melding via e-mail. Deze “zoekterm” kan bijvoorbeeld een persoons-, bedrijfs- of productnaam zijn. Maar je kunt hiermee natuurlijk ook je klanten of concurrenten volgen!
Twijfel niet langer en monitor wat er online gezegd wordt!