We dreigen niet alleen een generatie marketeers te verliezen

by | Apr 6, 2010 | Community and Networking | 0 comments

linkedin-twitter-integrate De huidige ontwikkelingen rondom sociale netwerken worden lang nog niet door iedereen omarmd. Vreemd is dit op zich niet, want tot op heden is er een te klein aantal successen. Toch zal een marketeer de impact van sociale netwerken zelf door vallen en opstaan moeten ontdekken. De toepasbaarheid is voor iedereen weer anders. Maar er geen aandacht aan schenken kan niet. Met name de oudere genaratie marketeers heeft hier momenteel behoorlijke problemen mee, althans volgens de scheidende marketing manager van Unilever in de Financial Times.

De heer Clift, 52, heeft 28 jaar bij Unilever gewerkt en zijn sporen binnen de consumenten marketing verdiend. Hij geeft terecht aan in het FT.com artikel over de verloren marketinggeneratie dat de huidige jongeren simpelweg niet beter weten dan dat er sociale netwerken zijn waarvan je gebruik maakt. En als je 50 bent, dan zie je dat je kinderen het gebruiken. De generaties daar tussenin moet het allemaal zelf uitvinden.

En daarom verliezen we volgens hem een generatie marketeers. Maar verliezen we niet meer?

De mogelijkheden van sociale netwerken worden onderschat

Persoonlijk vind ik dat zelf uitvinden een mooi experiment, maar dat blijkt lang niet iedereen zo te zien. Vele van mijn generatiegenoten doen sociale netwerken als LinkedIn, Facebook en Twitter af als hypes of als iets dat niet voor hen is. En dat zijn zeker niet alleen maar marketeers.

Velen komen hier mogelijk prima mee weg, maar zeker communicatie en marketing professionals zullen zich gewoonweg moeten oriënteren op de (on)mogelijkheden van sociale netwerken. En menig ander professional kan er ook goed zijn voordeel mee doen. Denk bijvoorbeeld aan de P&O-er die sociale netwerken kan benutten voor de werving.

Een feit is namelijk dat (nu nog) met name in de VS  (grote) bedrijven als Starbucks, Pepsi en KFC met succes gebruiken maken van sociale netwerken.

Ontmoeten via sociale netwerken

Persoonlijk heb ik via sociale netwerken voorheen onbekende mensen en organisaties leren kennen. Nieuwe relaties zijn ontstaan. En daarnaast is het een geweldig medium om kennis te vergaren en vragen te stellen.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ga niet verkondigen dat alle inspanningen en budgetten op het gebied van PR en marketing nu massaal richting sociale netwerken moeten. Voor ieder bedrijf zal het nut hiervan namelijk anders zijn. Ook moet je voorzichtig zijn met adverteren via sociale netwerken. De gebruikers vinden dit vaak ongepast. Het zijn immers veel meer persoonlijke media.

Het credo blijft: “Bezint eer ge begint”, maar ik zou zeker een poging wagen. Start een experiment en ervaar zelf de (on)mogelijkheden. Definieer vervolgens een social media strategie. Dat is momenteel ook de opdracht die ik met mijn groep studenten aan de Universiteit van Gdansk uitvoer. Maar als ik het goed begrijp zou ik me over hen geen zorgen hoeven maken.

Wat is jouw mening over sociale netwerken? Heb je positieve en/of negatieve ervaringen? Deel ze hieronder!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts:

Share This

Share this post with your friends!