Social media zijn wat mij betreft niet meer weg te denken of je wilt of niet. In het beste geval kun je er je voordeel mee doen door social media strategisch in te zetten als onderdeel van je marketing- en communicatiestrategie. Minimaal moet je volgen wat er online over jouw merk, product of over jou persoonlijk wordt gezegd. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je voorkomen dat dit een tijdrovende taak wordt? Ik zal twee tools toelichten die ik zelf frequent gebruik.
Dagelijks worden er gigantische hoeveelheden informatie toegevoegd aan het Internet. Denk aan blog posts, reviews en reacties, nieuwsitems en updates via allerlei sociale netwerken als LinkedIn, Facebook en Twitter. Het is vrijwel onmogelijk om zelf bij te houden wat er via al deze online uitingen gezegd wordt. Maar toch is dit wel van belang.
Het is leuk om te zien hoe anderen positief over je schrijven. Een bedankje is dan natuurlijk op z’n plaats. Minimaal even belangrijk is het om snel te handelen als iemand zijn ontevredenheid uit. Een accurate reactie op een negatieve uiting maakt een hele goede indruk bij online gebruikers. Iedereen realiseert zich namelijk dat er fouten gemaakt worden. Hiervoor uitkomen is geen schande als je vervolgens ook gepast reageert.
Gelukkig zijn er diverse tools die continue het Internet scannen op nieuwe uitingen. Naast diverse duur betaalde oplossingen zijn er ook twee hele goede gratis oplossingen: Google Alerts en Social Mention.
Google Alerts, e-mail met meest recente Google zoekresultaten
Met Google-meldingen ontvang je per e-mail dagelijks of wekelijks updates van de nieuwste zoekresultaten op Google (web, nieuws enz.) gebaseerd op de zoekopdracht die je zelf hebt opgegeven.
Je kunt Google laten zoeken op ieder willekeurig zoekwoord, denk hierbij aan:
- Je bedrijfsnaam
- Een productnaam
- Eigennamen van medewerkers
- Namen van concurrenten en branche relevante zoekwoorden
Op de pagina van Google Alerts is een Google-melding zo aangemaakt. In bovenstaande afbeelding heb ik bijvoorbeeld de volgende “zoekstring” aangemaakt:
"peter horsten" OR phorsten OR petersopinion
Het bepalen van de juiste “zoekwoorden” is relatief eenvoudig. Maak hiervoor gebruik van de Google geavanceerd zoeken pagina. Maak hier de zoekopdracht die Google continue moet uitvoeren. Klik op “Google zoeken” en in het Google zoekvenster staat de te kopiëren zoekterm.
Vervolgens ontvang je een e-mail die je nog even moet bevestigen en vervolgens ontvang je direct als er een resultaat is, dagelijks of wekelijks een overzicht met de gevonden resultaten. Een analyse van het e-mail bericht maakt direct duidelijk of actie gewenst is.
Social Mention, real-time social media search and analysis
Zelf noemt Social Mention zich de Google Alert voor sociale media. Langzaamaan is dit onderscheid aan het verdwijnen. Google Alert is, net als Google, inmiddels ook volledig op social media gericht.
Het basis concept van Social Mention is vergelijkbaar. Ook hier kan een zoekterm op worden gegeven (ook te bepalen m.b.v. de hierboven beschreven Google geavanceerd zoeken methode) en het resultaat wordt per e-mail toegezonden. Het grote verschil is echter dat het resultaat ook direct online zichtbaar is, inclusief aanvullende statistieken.
Wat ik adviseer?
Normaal heb ik eigenlijk altijd wel een opinie …. In dit geval vind ik beide oplossingen goed bruikbaar. Social Mention heeft zeker het voordeel van het online resultaat dat direct zichtbaar is. Het tunen van de zoektermen is daardoor direct uit te voeren. Ook geeft Social Mention meer aanvullende statistieken. Aan de andere kant geeft Social Mention vooral resultaten van Sociale Netwerken en lijkt Google Alert net wat beter in het tonen van bijvoorbeeld blog resultaten.
Advies: probeer ze gewoon allebei en ervaar zelf wat het beste en/of het meest plezierig werkt. Ik nodig je van harte uit om je mening hier te delen. Laten we van elkaar leren!
[…] Eerder beschreef ik twee gratis tools die kunnen helpen bij het actief luisteren. […]
[…] ik eerder beschreef. Je kunt hier discussie stimuleren, zorgen dat mensen goede ervaringen delen, luisteren wat er over je wordt gezegd en reageren op minder positieve berichten. De video The Social Media Revolution 2011 gemaakt […]